Entorsa de gleznă este o afectare comună a articulației gleznei, care apare atunci când ligamentele care susțin această articulație sunt întinse sau rupte. Acest lucru poate fi rezultatul unei mișcări bruște sau neașteptate care depășește gama normală de mișcare a articulației. Mișcările exagerate precum răsucirea sau încovoierea piciorului într-o direcție neașteptată, pot duce la entorsă.
Simptomele obișnuite ale unei entorse de gleznă
Simptomele obișnuite ale unei entorse de gleznă includ durere, umflături, vânătăi și dificultăți în a pune greutate pe piciorul afectat (dificultate la mers). În funcție de gravitatea entorsei, aceasta poate fi clasificată ca fiind ușoară, moderată sau severă. Tratamentul poate include odihnă, aplicarea de gheață, compresie, ridicarea piciorului afectat (metoda RICE). Utilizarea de bandaje sau dispozitive de imobilizare și terapie fizică pot ajuta la vindecarea și refacerea forței și mobilității în articulația gleznei. În cazuri severe, chirurgia poate fi necesară pentru a repara ligamentele rupte.
Protocolul RICE
Protocolul RICE este o abordare comună și eficientă pentru tratarea entorselor de grad mic sau mediu. “RICE” este un acronim pentru:
- Repaus (Rest). Primul pas este să încetezi activitatea care a cauzat vătămarea și să oferi repaus articulației afectate. Evită să îți mai folosești piciorul în activități care ar putea agrava leziunile.
- Gheață (Ice). Aplicarea gheții ajută la reducerea inflamației și a durerii. Se recomandă aplicarea gheții timp de 15-20 de minute la fiecare câteva ore, timp de câteva zile după vătămare. Asigură-te că folosești un prosop sub pachetul de gheață pentru a proteja pielea. Gheața poate provoca arsuri dacă intră în contact direct timp îndelungat cu pielea.
- Compresie (Compression). Aplicarea unei compresii cu ajutorul unei bandaje elastice poate ajuta la reducerea umflăturii și la stabilizarea articulației. Asigură-te că nu aplici bandajul prea strâns, deoarece acest lucru ar putea afecta circulația sângelui.
- Înălțarea (Elevation). Ridicarea piciorului afectat la un nivel superior decât nivelul inimii. Ajută la reducerea umflăturii prin facilitarea drenajului limfatic și sanguin. Înălțarea piciorului poate fi realizată prin așezarea acestuia pe o pernă sau un scaun.
Aplicarea corectă și consecventă a protocolului RICE în primele câteva zile după o entorsă poate ajuta la reducerea durerii, umflăturii și timpului de recuperare.
În anumite entorse, în special în cele asa numite grave sau de grad înalt este recomandată combinarea #ProtocoluluiRICE cu alte variante de tratament.
Alte variante de tratament
- Antiinflamatoare non-steroidiene (AINS). Utilizarea de medicamente antiinflamatoare non-steroidiene, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, pentru a reduce inflamația și durerea.
- Imobilizare temporar. În unele cazuri, poate fi necesară utilizarea unui dispozitiv de imobilizare temporară, cum ar fi o orteză de glezna sau un gips, pentru a menține articulația într-o poziție stabilă și pentru a permite vindecarea ligamentelor.
- Terapie fizică. După ce durerea și umflarea au scăzut, terapia fizică poate fi utilă pentru a restabili mobilitatea, forța și stabilitatea articulației gleznei.
- Recuperare progresivă. În timp ce articulația se vindecă, reintroducerea treptată a activităților fizice și sportive este importantă pentru a preveni reapariția vătămării și pentru a consolida articulația gleznei.
Cu toate acestea, este important să consulți un medic pentru evaluarea și tratamentul adecvat al vătămării. În unele cazuri, poate fi necesar să consulți un specialist în ortopedie sau terapie fizică pentru îngrijiri suplimentare și pentru a asigura o recuperare completă.
În cazurile severe, în care ligamentele sunt rupte sau există alte leziuni asociate, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a repara leziunile produse și pentru a restabili funcționalitatea normală a articulației. Este important să consulți un medic pentru evaluare și recomandări specifice în funcție de gravitatea entorsei tale de gleznă.